2012-07-01

Salem inte bara häxor!

I dag var vi i den lilla staden Salem. Den är mest känd för sina häxor eller rättare sagt för sin, 1692, helt vettlösa häxprocess. Nu låter det som jag tycker att alla andra häxprocesser var helt normala och naturliga. Nej nej nej!
Salem hade mer att erbjuda än häxor. Ett museum men en utställning av en (tydligen) världsberömd amerikansk natur- och vattenfotograf, Ansel Adams. Ett hus som spelar huvudrollen i en roman. Ett alldeles, alldeles underbart hipsterfik!

Vi började med häxorna för det är vad man (jag i alla fall) förknippar Salem med. I Salem finns inte mindre än 3 häxmuseum  och det var omöjligt att veta vilket som var bäst av dem så vi bara valde ett. Salem Witch Museum. Först blev vi insläppta i ett auditorium där vi fick höra om häxhysterin på 1600-talet här, allt ackompanjerat av tablåer med uppbyggda miljöer med människor (dockor) i. Effektfullt och spännande.
Det hela började 1692 med att tre systrar hade tråkigt och inte fick (i deras tycke...) tillräckligt med uppmärksamhet, började tala i tungor, rycka i kroppen, bli helt stela. En läkare tillkallades och konstaterade att det inte var epilepsi eller "vanlig" galenskap, utan flickorna var besatta av djävulen. Töserna skyllde på slaven Tabitha som "erkände", och så var hysterin igång. Anklagelserna snurrade till höger och vänster, en hel del "erkände" och kastades i fängelse i många år och glömdes bort. En hel del erkände inte men dömdes till hängning för häxeri ändå. Till slut började man anklaga rika, mäktiga människor (de vanliga, fattiga tog väl slut...) och då slutade häxhysterin rätt fort! 255 i fängelse, 19 hängda på kort tid, och ett helt samhälle upp och ner bara för att tre flickor hade tråkigt!

Sen lotsades vi ner till shopen där de sålde alla möjliga häxrelaterade krimskrams och vi trodde att det det hela var slut men nej. En liten visning till som tog oss igenom historien från läkekunniga barnmorskor via Hollywoods filmhäxor till dagens häxor som bekänner sig till religionen Wicca.

Allt som allt ett underbart litet museum!

Bagellunch och sen var vi redo för fotoutställning. Ansel Adams var (tydligen, obildad som jag är visste jag inte vem han var...) berömd för dels sitt mörkrumsarbete och dels för sina natur- och vattenbilder och dels för att han var en av förnyarna inom fotografikonsten. Han ägnade 20-, 30-, 40-, 50-, 60-talet åt att fara runt USA och ta bilder på natur och särskilt på vatten, rörlig vatten. Vackert, fast jag tycker Lasse tar väl så snygga bilder... Sch...berätta inte det för någon amerikanare...

En runda på stan förstås och en espresso på ett underbart fik, fullt med märkliga typer, planscher och konst på väggarna och, lycka över all lycka, gratis wifi! Koffein rakt in i blodet och en smältande god Brownie gav oss energi inför den en och en halv timme långa hemvägen!





Torsdag 28/6, sol och 24 grader.

1 kommentar:

Gunilla sa...

Jag hade ingen aning om att Salem var "berömt" för häxor.Låter som ett superfint museum :)