2012-06-25

Valsafari och åskoväder!

Midsommaraftonen firade vi med valsafari och ett jätteåskväder dock inte samtidigt!

Valsafarin började inte förrän klockan 14 så vi hade lite tid att fördriva innan. Viktor och Lasse passade på att (försöka...) ta ett bad i Atlanten. Det var så kallt att jag hörde Viktor hojta om kylan ända upp till motellverandan som jag satt på.

Det passade oxå bra med doggybagen från igår så vi fick lite lunch innan vi åkte ner till hamnen i Plymouth, det tog en stund innan vi hittade en parkering men till slut hittade vi en ödetomt med en kille som tog betalt för platsen. Två flugor i en smäll. Han fick pengar och vi fick någonstans att parkera.

Det var varmt som 17 när vi stod i kö för att gå ombord på båten men väl ute på havet var det alldeles lagom. Vi satt på övre däck under tak så solen lyste inte direkt på oss. På land var det 35 grader och jättekvavt men ute till havs hos oss på båten var det sådär 25 grader och det fläktade precis lagom av fartvinden.

Först körde vi en timme rakt ut, i så där 1,5 eller 2 timmar tittade vi efter valar. Jag tyckte vi såg riktigt många, det vill säga en del av gångerna var det samma valar, men de simmade prydligt på fotograferingsavstånd från båten. En var riktigt nära, så nära att men såg framfenorna som lyste vita genom vattnet.

Man förlorar lite proportionen när man är på en båt och en bit upp i luften, men det är stora djur, riktigt stora djur. Den jämte båten var stor som en skolbuss. Man ser det egentligen på att de rör sig så långsamt!

Sen åkte vi en timme tillbaka, då körde han nog lite fortare för fartvinden var större och vi var rätt glada att vi hade extratröjor med. Det var säkert så att kaptenen oxå såg de mörka molnen torna upp sig i bakgrunden...

När vi kom i land (och det var mycket lättare för det var lågt tidvatten och då lutade inte landgången så mycket) var det toa och mat som gällde. Vi hittade en restaurang i hamnen som hade underbara clamstrips, en slags friterade musselbitar, i vanlig ordning goda!

Medan vi satt på restaurangen så mörknade det betydligt, regnet öste ner och åskan mullrade runt om oss. Ljuset gick ett par gånger och vi var glada att vi hade fått mat redan.

Regnet vräkte verkligen ner och Lasse gick i förväg för att hämta bilen. Killen vid parkeringen hade gått så det blev en ovanligt billig parkering! Lasse hann bli genomvåt på den lilla biten, regndropparna var nämligen stora som golfbollar, eller egentligen som körsbär. Men det är rätt mycket vatten i en körsbärsstor droppe oxå. Viktor och jag väntade i restaurangen, tog av extratröjorna och kavlade upp byxorna enligt principen "det är lättare att torka av hud än att torka kläder" och det var inte särskilt kallt ute. Vi hann bli rejält blöta i alla fall på den lilla biten...

Kvällen avslutades med cheesecake, i av någon anledning normalstorlek för en europé, en underbar sådan liten rund chokladcheesecake med blåbär och jordgubbar.

Vi firade oxå midsommar med ösregn och jordgubbar...

fredag 22/6, 35 grader, sol + en kort stund med ett intensivt regn.



2 kommentarer:

G sa...

När vi såg valar blev I sjösjuk och det blev inga foton !! Här har det ösregnat precis hela dagen, 13-14°, nu får det snart bli sommar !!!

Johanna Nordbring sa...

Det var mäktigt och se, havet var spegelblankt och regnet kom inte förrän vi var i hamn! Sommaren är nog här i New England!